fbpx
 

Ruzie tijdens feestdagen met de familie

Ruzie tijdens feestdagen met de familie

Het is december en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan. Dit zijn dagen die u veelal met uw familie doorbrengt. Voor veel mensen is dit iets om naar uit te kijken. Het zijn dagen waarin iedereen voor elkaar zorgt en naastenliefde extra belangrijk is. Er zijn lekkere hapjes en drankjes, er wordt gelachen bij spelletjes en iedereen kan eindelijk die ene wat nettere outfit aan die juist zo goed staat. Althans, dit het is beeld over de feestdagen dat gecreëerd wordt in de media…

vrouw alleen op de bank met kerststokken aan ruzie tijdens feestdagen

Maar dan gaat het fout

In de realiteit gaat het er bij veel families niet zo vreugdevol aan toe. Bovendien is dat als u überhaupt familie of vrienden heeft om de feestdagen mee door te brengen. Er zijn veel eenzame mensen die de feestdagen met niemand kunnen vieren. Daarnaast verdwijnen problemen en irritaties niet tijdens alle gezelligheid. Sterker nog, vaak worden deze juist aangewakkerd door de stress van de organisatie van het hele festijn en in sommige gevallen ook door overmatig drankgebruik. Zo slaat een periode van gezelligheid en naastenliefde om naar conflicten binnen de familie.

Scheidingen na feestdagen

Een echtscheiding komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Vaak spelen er al een langere tijd irritaties en is het gevoel van liefde al enige tijd verdwenen. Tijdens de feestdagen zijn stellen ‘gedwongen’ om tijd met elkaar door te brengen. Vaak worden de dagen bij beide families gevierd en zijn dit vrij drukke en stressvolle periodes. Deze situatie zorgt ervoor dat er vaker conflicten ontstaan binnen stellen. Daarom is er een piek in het aantal echtscheidingen na de feestdagen.

Tips om ruzie te voorkomen

Veel ruzies tijdens de feestdagen ontstaan uit verkeerde verwachtingen. Er wordt verwacht dat mensen op tijd komen, iedereen mooie outfits draagt, er leuke cadeautjes worden meegenomen, er lekker eten is en dat iedereen lief tegen elkaar doet. Door deze verwachtingen ontstaat er juist meer stress en minder flexibiliteit als er iets niet zo goed gaat. De beste tip om ruzies te voorkomen is om al deze verwachtingen te negeren en te focussen op datgene dat echt belangrijk is: tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Wat te doen als er toch ruzie ontstaat?

Uiteraard is het fijn om eerst de ruzie bij te leggen door iedereen te kalmeren en aan conflictbemiddeling te doen. Vervolgens moeten de zaken worden uitgepraat. Ruzies kunnen nou eenmaal ontstaan en juist in de feestdagen is er ook veel sprake van stress en irreële verwachtingen. Trek daarom lering voor volgende jaren uit de ruzie. Waar ging het precies mis en kan dat worden voorkomen volgend jaar? Ten slotte: u kunt er ook altijd tussenuit met de feestdagen, niks is verplicht.

Mediation bij familieruzies

Het gaat wel om familie en het liefst wilt u de banden in deze groep niet verbreken. Conflictsituaties van vroeger kunnen de progressie in de interactie tussen familieleden remmen en blijvende invloed hebben. Mediation biedt een oplossing die snel en efficiënt is, terwijl er ook meer kans is de familieband weer op gezonde wijze aan te sterken. Mediation zorgt ervoor dat kleine conflicten niet escaleren en dat er aan een langdurige oplossing kan worden gewerkt. Daarbij is mediation goedkoper dan een eventuele juridische procedure bij een hoog opgelopen geschil.

Opleiding mediation nu ook met E-learning

Spreekt het oplossen van conflictsituaties u aan? Herkent u zichzelf in het willen vinden van een langdurige oplossing waarin familiebanden op een gezonde wijze aangesterkt worden? Meld u dan aan voor een opleiding mediation. Hierin leert u hoe u belangen kan behartigen van partijen en kan ondersteunen bij het oplossen van conflicten. Tegenwoordig bieden we de opleiding ook aan inclusief een E-learning module. Bepaal zelf waar en wanneer u leert met onze digitale leeromgeving. Onze studenten zijn tot nu toe erg positief over de E-learning:

Marieke:

“Ik vond het erg prettig om te stof te kunnen herhalen wanneer ik daar behoefte aan had”.

Gerard:

“De memo vragen hebben mij geholpen om de stof me echt eigen te maken. Ik heb ook bijna elke dag wel ingelogd om wat oefeningen te doen”.

Elise: 

Dankzij het E-learning platform kon ik lekker thuis op de bank leren. Ik heb het erg druk met mijn werk dus dit was een ideale manier om toch te kunnen leren”.

Is E-learning iets voor u? Probeer onze gratis demo of vraag een proefles conflict begeleider aan met 50% korting.