Opleiding Professioneel Mediator (9-daagse basisopleiding)

Mediatorsfederatie Nederland-CMYKDe missie van het Mediation College

Wanneer u bij ons een 9-daagse basisopleiding gaat volgen, dan heeft u zich al voorbereid op wat komen gaat. Er heeft een intakegesprek met Hans Kramer (onze hoofdtrainer/docent) of met een van zijn collega’s plaatsgevonden en u durft daarna de stap te gaan zetten in Alkmaar of in Doetinchem. U bent dan van onbewust onbekwaam  bewust onbekwaam geworden. Wij gaan er dan samen met u voor zorgen dat u bewust bekwaam wordt in het mediationvak. Daarna heeft u nog een weg te gaan om uiteindelijk onbewust bekwaam te worden. Een goede mediator voert geen gesprek ‘uit het boekje’, maar heeft zijn vaardigheden zo leren toepassen dat hij of zij zonder er bij na te hoeven denken het gesprek tussen mensen die een geschil hebben kan leiden. Zie het als autorijden, je moet eerst overal bij nadenken en daarna gaat het eigenlijk vanzelf. Onze missie is niet om u daar te brengen, maar wel om u voldoende kennis te geven waarmee u dat doel kunt bereiken en onbewust bekwaam kunt worden. De logische volgende stap is, om samen met uw medestudenten, ‘vlieguren’ te maken waardoor u een goede mediator kunt worden.

Onze docenten/trainers zijn zeer betrokken bij uw leerproces en zullen er alles aan doen om een veilige atmosfeer te scheppen waarbinnen u optimale stappen kunt maken en buiten uw ‘comfortzone’ kunt treden. Alleen dan kunt u nieuwe vaardigheden leren. U zult merken dat u veel dient af te leren om het vak van mediator te verstaan en te gaan beheersen.

In de jaren dat wij deze opleidingen geven hebben we gemerkt dat onze cursisten zich prima op hun gemak voelen en open staan voor veranderingen die zij ondervinden. Er wordt hard gewerkt, maar het is ook altijd verbindend en gezellig onder elkaar, zodat een ieder ook op een mooie tijd kan terugkijken.

Na de opleiding  is het team van het Mediation College er nog steeds voor u

Wij staan klaar om u gedurende 2 jaar te begeleiden naar uw examens met onze examentrainingen. Als cursist krijgt u gedurende deze periode tevens reductie op extra trainingen die kan oplopen tot 20% van de reguliere tarieven voor niet-cursisten.

Informatie voorziening

Tijdens de opleiding krijgt u als student een studentenpas waarmee u op een besloten intranetsite kunt inloggen. Binnen uw eigen web omgeving kunt u dan recente cursusinformatie, naslagwerk en de video opnamen downloaden die tijdens de opleiding zijn gemaakt. Ook kunt u hier uw account beheren om met korting deel te nemen aan de examentrainingen. Zo kunt u zich gedegen voorbereiden op de aanstaande MfN examens.

Locatie en groepsgrootte

Het Mediation College beschikt over een eigen trainingslocatie in  Alkmaar  U kunt hier rekenen op faciliteiten die volledig aansluiten bij de door u te volgen opleiding. De inrichting is gezellig, effectief en ruim opgezet. De trainingsruimte is voorzien van een klimaatsysteem, zodat u altijd in een goede en gezonde omgeving kunt leren en werken. Wanneer u kiest voor onze opleiding in Doetinchem, dan verblijft u in onze Mediationboerderij ‘Carpe diem’  Er is voldoende tijd om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving. De groepen op beide locaties bestaan uit minimaal 6 en maximaal 14 cursisten. Vanaf 8 cursisten worden er 2 trainers ingezet voor de praktijkoefeningen.

Overnachtingen zijn gedurende de opleiding mogelijk bij beide locatie. Wanneer u de opleiding in Alkmaar volgt, dan raden wij u aan om in Bergen te overnachten. In Doetinchem zijn er overnachtingsmogelijkheden op de locatie ‘Carpe Diem’. Wij kunnen dit uiteraard voor u regelen. Desgewenst nemen wij de overnachtingskosten op in uw factuur. (Afhankelijk van locatie ca. € 60,00 Alkmaar tot € 80,00 Doetinchem per nacht, inclusief ontbijt.) U kunt uw overnachtingen natuurlijk ook zelf regelen.

Accreditatie en lesmethode

Het Mediation College is een erkend opleidingsinstituut van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). De basisopleiding van het Mediation College wordt dan ook volgens het protocol van de MfN gegeven en is hiervoor geaccrediteerd. Specifieke elementen uit het Neuro Linguïstisch Programmeren zijn als toegevoegde waarde geïntegreerd in onze opleidingen.

Onze lesmethode is door haar opbouw zeer effectief gebleken (mede gegeven de feedback en het hoge slagingspercentage van onze studenten). Wij maken gebruik van veel ondersteunend videomateriaal en een interactieve lesmethode, het z.g. ‘Turningpoint systeem®’. Hiermee leert u de theorie sneller.

De vaardigheden leert u, in het bijzijn van een van de trainers, door middel van praktijktrainingen in de vorm van rollenspellen die wij tijdens de opleiding ruimschoots toepassen. Ook kunt u tijdens de rollenspellen als observator optreden en zo feedback geven aan uw mede cursisten. Zo worden uw leermomenten geoptimaliseerd en krijgt u nog beter inzicht in het verloop van het mediation proces en de vaardigheden.

In Alkmaar volgt u de opleiding in een dag, gevolgd door drie blokken van twee dagen en in Doetinchem volgt u de opleiding in drie blokken van drie  dagen. Gedurende deze dagen overnacht u in onze mediationboerderij ‘Carpe diem’.

Professionele acteurs om u extra te ondersteunen

Op de laatste 2 dagen van de opleiding huren wij professionele mediation trainingsacteurs in om u het gevoel te geven hoe het examen door MfN/INTOP zal worden afgenomen. Het geeft u het gevoel van een “echte” mediation zodat u beslagen ten ijs komt en niet voor verrassingen komt te staan bij het afleggen van uw praktijkexamen.

Aanvullend programma tijdens de opleiding

Voor diegenen die alles uit hun opleiding willen halen bieden wij tegen een geringe meerprijs een ontspannend en leerzaam facultatief programma aan gedurende 3 avonden (in elk blok een avond). Deze avonden bestaan uit een gezamenlijk diner, gevolgd door het speciale programma en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

– Avond 1:   NLP Empowerment avond
– Avond 2:   Mediationcourt (Kennisspel over mediation)
– Avond 3:   Familiesytemen en opstellingen

Voor deze avonden kunt u vooraf inschrijven (zie inschrijf formulier). U bent dus niet verplicht om hieraan deel te nemen. vanaf 6 deelnemers vindt dit extra programma doorgang.

Na afronding van uw opleiding

Ontvangt u van het Mediation College een certificaat van deelname wanneer u de opleiding volledig heeft gevolgd. Wanneer u  beschikt over een redelijk theoretisch en praktisch competentieniveau op basis van de afgeronde opleiding (hetgeen zal worden beoordeeld door een van onze trainers), dan voorzien wij uw certificaat van ons een keurmerk dat aangeeft dat u aan het vereiste opleidingsniveau voldoet.  Het keurmerk kan u helpen om uw eigen mediationpraktijk te starten.  Om tot het MfN register toegelaten te worden dient u dan nog wel een officieel examen, bestaande uit een schriftelijke toets en (video) assessment succesvol af te leggen waarbij meestal nog enige studie en praktijkoefeningen nodig zijn.

De opleiding Professioneel Mediator is bedoeld voor

Deelnemers die empathie hebben voor mensen met voldoende ondergrond. (MBO/HBO werk- en denkniveau). Zoals eerder vermeld zal een van de trainers altijd een intake gesprek met u hebben om te bepalen of deze mediation opleiding enerzijds aan uw verwachtingen voldoet en anderzijds of deze opleiding bij u past.

Studieboeken

Wij werken tijdens de opleiding met het Handboek Mediation deel 5 van van A.F.M. Brenninkmeijer, H.J. Bonenkamp, K. van Oyen en H.C.M. Prein. Tevens ontvangt u een manual met lesstof en naslagwerk. Het handboek en manual is in de opleidingsprijs begrepen.

Daarnaast adviseren wij u onderstaande boeken aan te schaffen

Tip 1!
Juridische aspecten van mediation, 4e herziende druk, E. Schutte, J. Spierdijk, A.F.M.  Brenninkmeijer. Sdu uitgevers, 2007 (ISBN 978-9012117456)
 Tip 2!
Mediation in de Praktijk’ van Hugo Prein.

Welke stappen kunt u zetten?

Allereerst is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk informeert over onze opleidingen, nazorgprogramma’s en examens. Daarvoor kunt u natuurlijk deze website bekijken, onze informatie avond bijwonen en/of een afspraak met onze hoofdtrainer/opleidingscoördinator maken voor een intakegesprek. Belangrijk is dat zowel u als wij achter uw deelname aan de opleiding staan. Wanneer u direct een optie wilt op een van onze opleidingen dan is dat mogelijk. Wij reserveren uw plaats dan tot dat u een intakegesprek met ons heeft gehad. Wanneer u een afspraak maakt voor een intakegesprek, dan mogen wij er wel van uit gaan dat u serieus overweegt om uzelf in te schrijven. Overigens heeft u na inschrijving nog altijd 7 dagen bedenktijd zonder kosten.

Print Friendly, PDF & Email

Bekijk hier het opleidingsprogramma