fbpx
 

Mediation at the movies

Mediation at the movies

Er zijn ontzettend veel films en series over advocaten of waarin advocatuur wordt beoefend. Daarentegen wordt er weinig aandacht besteed aan mediation in de entertainmentindustrie. Hoe komt dat? Drama is het antwoord. Niemand heeft zin om een film te zien over mensen die samenwerken en een oplossing vinden die voor alle partijen zo prettig mogelijk is. Daarom is mediation niet zo populair in de bioscoop. Toch zijn er enkele voorbeelden te vinden van mediation in series en films. We bespreken in deze blog hoe mediation wordt afgebeeld in drie van deze voorbeelden en hoe deze mediation zich tot de realiteit verhoudt. 

Disclosure

Een van de eerste vertoningen van mediation op het witte doek is in de film ‘Disclosure’. De scène begint met een rechter die stelt: “this is a mediation, not a court of law”. Er wordt zogenoemd een zaak over seksuele aanrading opgelost door middel van mediation. Echter is dit niet helemaal het geval: De scène gaat eigenlijk over een arbitrage zitting. Dit is vrij verwarrend voor de kijker omdat er een verkeerd beeld wordt gegeven. Bovendien is er nooit een rechter aanwezig bij mediation, wat in deze scène wel het geval is. Het enige aspect dat in lijn is met de realiteit is de zin “Our goal is to determine the nature of the dispute and how best to resolve it”. Door goed te luisteren naar beide partijen wordt geprobeerd om de oorzaak van het conflict te begrijpen. Uiteraard wordt er ook gezocht naar de beste oplossing voor het conflict. Voor een scène waarin wordt aangekondigd dat het om een mediation gaat, is er erg weinig daadwerkelijke mediation.

The office

In de Amerikaanse comedyserie ‘The Office’ komt mediation op een interessante manier aan bod. Er wordt namelijk zeer duidelijk benoemd dat het om mediation gaat en de mediator, in dit geval Michael Scott (gespeeld door Steve Carrell), heeft een mediation handboek bij zich. Hij leest voor uit het handboek over verschillende stijlen van conflictoplossing. Sommige stukken zijn nog niet eens zo ver verwijderd van de realiteit van mediation. Zoals het feit dat er wordt gewerkt aan een zoveel mogelijke win-win situaties en dat een compromis niet altijd een goede oplossing hoeft te zijn. Vervolgens trekt hij zelf de beslissing,zonder dat beide partijen hier akkoord mee zijn en doet dus het tegenovergestelde van wat een mediator in werkelijkheid doet. The Office steekt de draak met mediation op een humoristische wijze, maar het is niet procesmatig.

wedding crashers

De komediefilm ‘Wedding Crashers’ begint met een mediationproces tussen een stel dat wil gaan scheiden. De gemoederen lopen bij het stel hoog op en zelfs over relatief onbelangrijke dingen als frequent flyer miles wordt gediscussieerd. De mediators (gespeeld door Vince Vaughn en Owen Wilson) koelen het stel af door ze te laten terugdenken aan de leuke tijden die ze samen hebben meegemaakt en ze werken uiteindelijk naar een oplossing toe. Aan het einde van de scène zijn de twee mediators echter aan het doorratelen en houden de aandacht af van de daadwerkelijke conflictbemiddeling. Zodanig dat de man van het stel vraagt of de mediators willen stoppen met praten. Mediation wordt in deze scène weliswaar toegepast in zowel het laten afkoelen van de hoog opgelopen gemoederen als het werken aan een oplossing. Er wordt echter weinig geluisterd naar de partijen zelf, de mediators zijn praktisch het conflict zelf aan het oplossen. Dat is dus niet echt een realistisch beeld van mediation.

De werkelijkheid van mediation

Deze films en serie zijn hartstikke leuk en het zal niet de eerste keer zijn dat de draak gestoken wordt met mediation. Het is echter wel vervelend dat er andere situaties worden voorgedaan als mediation, waardoor de kijker er waarschijnlijk een verkeerd beeld van krijgt. Een mediator zorgt in werkelijkheid voor een omgeving waarin beide partijen zich veilig voelen, zodat ze hun gevoelens kunnen uiten. Door naar elkaar te luisteren en respectvol te blijven worden conflicten tot een oplossing gebracht, terwijl de mediator het proces begeleidt op een empathische wijze.

De wijze (tovenaar) mediator Gandalf

Zoals Gandalf in ‘The Lord of The Rings’ zei: “All we have to decide is what to do with the time that is given us”. Dit advies sluit fantastisch aan bij het concept van mediation. Het heeft geen zin om naar het verleden te blijven kijken, maar in plaats daarvan samen te werken aan een betere toekomst. Herkent u zichzelf hierin? Heeft u interesse om de vaardigheden van een mediator te leren? Dan is een opleiding mediation zeker voor u geschikt! De basisopleiding mediation bestaat uit drie stappen, waarbij de eerste stap bestaat uit een opleiding tot conflictbegeleider. Vervolgens gaat u aan de slag om een professioneel mediator te worden.

E-Learning bij het Mediation College

Ook bieden wij de opleiding aan via E-learning. Op ons platform krijgt u een jaar lang de mogelijkheid om de lesstof te oefenen en te toetsen. Dagelijks krijgt u memovragen aangeboden over de bestudeerde leerstof. Vragen die onjuist zijn beantwoord komen (op verschillende manieren) later weer terug, net zo lang tot dat de lesstof wordt beheerst. Zoals eerder aangegeven is volledige E-learning bij de mediation opleiding niet mogelijk, omdat de communicatieve vaardigheden klassikaal geoefend moeten worden. Sinds de start ontvangen we veel positieve berichten over onze E-learning module:

Marieke:

“Ik vond het erg prettig om te stof te kunnen herhalen wanneer ik daar behoefte aan had”.

Gerard:

“De memo vragen hebben mij geholpen om de stof me echt eigen te maken. Ik heb ook bijna elke dag wel ingelogd om wat oefeningen te doen”.

Elise: 

Dankzij het E-learning platform kon ik lekker thuis op de bank leren. Ik heb het erg druk met mijn werk dus dit was een ideale manier om toch te kunnen leren”.

Interesse in een “klassikale opleiding mediation met, tijdelijk inclusief alle E-learning modules inbegrepen? Probeer onze gratis demo of vraag een E-learning proefles conflict begeleider aan met 50% korting.